В Атлантичному океані знайшли "великий саргасовий пояс"

05 липня 17:51

Через забруднення, "цвітіння" покриває води Атлантики від берега до берега.

 

Вчені з Університету Південної Флориди підрахували масу "великого саргасового пояса", який створюють в Атлантичному океані бурі водорості Sargassum. Виявилося, що "пояс" важить не менше 20 мільйонів тонн – рекордне за обсягами цвітіння водоростей, повідомляє Naked science.

Влітку водорості розростаються й охоплюють цілі регіони в тропічній частині океану. У 2018 році "саргасовий пояс" поширився від узбережжя Африки до Мексиканської затоки.

У ході дослідження вчені проаналізували дані супутникових спостережень за "цвітінням" морських водоростей у XXI столітті. Виявилося, що в 2000-2010 роках саргасові водорості, що плавають біля поверхні острова, з'являлися лише влітку і восени, поблизу дельти Амазонки, але в Центральній Атлантиці їх не було. Однак починаючи з 2011 року вони стали розростатися, утворюючи "великий саргасовий пояс" через весь океан, і відтоді таке повторюється кожне літо (за винятком 2013 року). У 2018-му розростання стало рекордним, виробивши вдесятеро більше біомаси, ніж у 2011 році.

На думку дослідників, "саргасовий пояс" з'явився через надходження у води Атлантики забруднень, які змиваються з сільськогосподарських угідь. Особливо великі обсяги фосфатів і нітратів приносить Амазонка, а другим по значущості джерелом забруднення вчені називають країни Західної Африки, які ведуть активний забір води з підземних джерел для поливу рослин. В результаті ця вода виявляється в океані і приносить з собою мінерали, які відіграють роль "добрив" для водоростей.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше вчені з фонду Ocean Cleanup Foundation провели нову оцінку Великої тихоокеанської сміттєвої плями і заявили про те, що її розміри в три рази перевищує територію Франції.