В Антарктиді знайдено свіжий радіоактивний попіл наднової

04 серпня 04:30

Знайдене залізо-60 потрапило на Землю не більше 20 років тому.

 

Вчені з Австралійського національного університету виявили в свіжому снігу в Антарктиді рідкісний ізотоп залізо-60. Аналіз, який провели дослідники, показав міжзоряне походження речовини, яка могла з'явитися в результаті вибуху наднової. На думку дослідників, знайдене залізо-60 потрапило на Землю не більше 20 років тому, повідомляє N+1.

У кінці минулого століття вчені висунули гіпотезу про те, що близький вибух наднової міг вплинути на Землю вже після її формування, і навіть стати причиною масових вимирань. Ця гіпотеза може бути підтверджена у разі виявлення рідкісних ізотопів, наприклад, залізо-60, період напіврозпаду якого становить 2,6 мільйона років.

Це передбачення було підтверджено, коли потрібні ізотопи були знайдені у відкладеннях на океанському дні. Додатковий аналіз показав, що речовина потрапила на Землю 2-2,5 мільйона років тому. Потім були отримані додаткові вказівки на відносно недавній близький спалах наднової - залізо-60 також знайшлося в зразках місячних порід і космічних променях, хоча вчені розійшлися в оцінках їхнього віку і, отже, відповідної наднової.

У ході нового дослідження вчені припустили, що викинута під час вибуху наднових речовина продовжує падати на Землю і сьогодні. Для цього дослідники зібрали близько 500 кілограм свіжого снігу поряд з німецької антарктичною станцією Конен. Сніг доставили в Німеччину, де його плавили і аналізували на мас-спектрометрі.

Аналіз показав, що в добутому зразку знайшлося приблизно 73 тисячі атомів заліза-60, що відповідає приблизно 1,2 атомам на квадратний сантиметр антарктичного снігу на рік. Походження всередині Сонячної системи було виключено на основі порівняння з концентрацією магнію-53, який виходить при реакціях з космічними променями. Отримане відношення виявилося набагато вищим за очікуване при схожому каналі утворення. Походження в результаті земних ядерних випробувань було схожим чином відкинуто на основі порівняння з ізотопом заліза-55, який виходить у відомих кількостях при вибуху атомних бомб.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили найяскравішу наднову зірку у Всесвіті. ASASSN-15lh у два рази яскравіша за зафіксований раніше максимум для наднових, в тисячі разів яскравіша за "нормальних" наднових і в 50 разів яскравіша за нашу галактику Чумацький Шлях.