В Антарктичному крижаному щиті виявлене вразливе місце

11 березня 12:16

Крижаний щит може почати танути, через що рівень моря підвищиться на 60 метрів.

 

Вчені опублікували нові дані зміни кліматичної моделі Антарктиди. Згідно до нових даних, через ріст рівня вуглекислого газу крижаний щит може почати танути, що призведе до підвищення рівня моря на 60 метрів. Висновки вчених були опубліковані в журналі Science.

Нові дані свідчать про те, що рівень вуглекислого газу в Антарктиді підвищується набагато швидше, ніж передбачалося раніше. У минулому році концентрація парникових газів досягла там рівня 400 ppm (частин на мільйон), що значно вище, ніж рівень в 280 ppm у доіндустріальному періоді. До кінця століття, за прогнозами вчених, він дійде до 600 ppm.

Читайте також: У кінці останнього льодовикового періоду до Європи вдерлися невідомі завойовники - вчені

Як вважають вчені, через це крижаний щит стає вразливим для танення, а води в ньому достатньо для того, щоб підняти рівень моря на 60 метрів, що змінить берегову лінію.

Дослідження показують, що крижаний щит був утворений 34 мільйони років тому, коли рівень вуглекислого газу в атмосфері опустився нижче 772 ppm. Після того, як рівень CO2 опустився нижче 600 ppm, він став стійким до змін клімату. Якщо ж рівень вуглекислого газу підніметься вище 600 ppm, все повернеться до початку.

За словами Томаса Вагнера зі штаб-квартири NASA у Вашингтоні, "коли ми говоримо про "теплий світ", ми, по суті, йдемо у зворотному напрямку. Опублікована робота показує, як тоді виглядав світ, і до цього ми йдемо".

Раніше повідомлялося про те, що в Гренландії відкололася і почала танути частина льодовика Zachariae Isstrom. Повідомляється, що від льодовика відколюються нові айсберги, які додають в океани по 5 млрд тонн льоду в рік. Zachariae Isstrom містить в собі стільки льоду, що його танення може підвищити рівень світового океану на 50 сантиметрів.