Україна вперше за 20 років буде вивчати океан на власному судні

21 листопада 16:54

Угода про придбання судна буде укладена до кінця 2019 року.

 

Вперше за 20 років України буде досліджувати Світовий океан і Антарктиду на власному судні. Рішення про купівлю наукового океанського судна льодового класу було прийнято на засіданні Кабінету міністрів, повідомляється на сайті Міністерства освіти і науки.

Зазначається, що угоду про придбання судна сподіваються завершити до кінця 2019 року, а вже у 2020 році відбудеться його перший вихід в океан під українським прапором. На придбання судна виділено 252 мільйони гривень.

Голова Національного антарктичного наукового центру МОН Євген Дикий пояснив, що з кінця ХХ століття в України немає суден, які дозволяли б вести дослідження в Світовому океані і надавати підтримку антарктичним дослідженням на станції "Академік Вернадський".

"Власне сьогодні майже 20 років з часу останнього самостійного наукового рейсу України в Південному океані (2000-2001 рр.). Для обслуговування нашої станції ми щорічно фрахтуємо іноземні судна, а морські дослідження довгий час взагалі не вели, тільки в минулому році почали щось робити з борту риболовних суден, які, природно, не є повноцінними "плавучими лабораторіями". Купівля власного судна і відновлення наукових рейсів надзвичайно підсилюють наші наукові можливості. Також ми зможемо створювати логістичні консорціуми з країнами, які мають свої полярні станції, але не мають власного флоту. І, до речі, буде дуже символічно до 25-річчя нашої станції "Академік Вернадський" прийти на неї на власному судні ", - зазначив він.

Міністерство освіти і науки України

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Детальніше про дослідження Антарктиди читайте в статті Германа Богапова "На рік до пінгвінів" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".