У побутовому відсіку "Союзу" знайшли пил від свердління

25 березня 17:29

Отвір у борту космічного корабля було виявлено у серпні.

 

У бортовому відсіку космічного корабля "Союз МС-09" знайдені сліди металевого пилу від свердління, повідомляє "РИА Новости" з посиланням на голову "Роскосмосу" Дмитра Рогозіна. За його словами, держкорпорація проведе додаткові експерименти на орбіті для того, щоб з'ясувати, як з'явився отвір в обшивці корабля.

"Або це результат гравітації, тоді це земна версія, тобто стружка була притягнута у певне місце. Або це потік повітря в побутовому відсіку. Там же стоять сифони, повітря йде, і просто стружка стягувалася в один кут. Для того, щоб відповісти на це питання, доведеться, грубо кажучи, взяти брус і знову свердлити приблизно в тому ж самому місці, щоб подивитися, як далі матеріал буде поширюватися. На Землі вже свердлили, треба зробити це в невагомості", - сказав Рогозін.

Він також додав, що "Роскосмос" поки не звертався в правоохоронні органи, щоб порушити кримінальну справу за фактом появи отвору.

Невеликий витік повітря був виявлений Центром управління польотами 29 серпня.Наступного дня екіпаж МКС знайшов мікротріщину в обшивці побутового відсіку корабля "Союз МС-09". Дірку залатали герметиком.

12 вересня російська газета "Комерсант" заявила про те, що комісія "Роскосмосу", розслідуючи цей інцидент, підозрює в причетності до пошкодження американських астронавтів. За версією видання, вони просвердлили дірку для того, щоб домогтися дострокової відправки корабля на Землю через хворобу одного з астронавтів.