У міністерстві цифрової трансформації розповіли, коли в Україні буде 5G інтернет

19 листопада 03:52

Такий інтернет призначений, насамперед, для бізнесу

 

В міністерстві цифрової трансформації вважають, що 5G інтернет може з'явитися в Україні через три роки. Мобільні оператори погоджуються з таким припущенням.

Про це в інтерв'ю UBR розповів заступник міністра цифроої трансформації Олександр Шелест, передає УНН.

"Я думаю, що реальне використання 5G у нас з'явиться через три роки. Такі ж припущення висловлювали й українські мобільні оператори. Глава Національної комісії регулювання зв'язку та інформатизації Олександр Животовський заявляв, що тендери можуть пройти і раніше. Але в 2020 році працювати 5G-мережі в Україні точно не будуть", - сказав Олександр Шелест.

Заступник міністра також додав, що головне завдання 5G - виробити корисні "кейси", оскільки такий інтернет призначений, перш за все, для бізнесу. Наприклад, в сільському господарстві компанії вже зацікавлені у використанні безпілотних тракторів.

Також Олександр Шелест сказав, що використовувати для впровадження 5G потрібно ті ж частоти, що і в Європі - 700 мегагерц, 3,4-3,8 Гігагерц і 27 ГГц. Ліцензії на використання 5G видаватимуть на основі тендера.

Також заступник міністра повідомив, що почати треба зі зміни Податкового кодексу. Повинно пройти півроку, перш ніж податкові ставки могли б підвищитись і щоб зміни вступили в силу.

"Мета уряду на п'ять років - охоплення 80% домогосподарств фіксованим широкосмуговим інтернетом. Причому ми маємо на увазі не просто надати можливість, а не менше 70% - саме підключення та використання послуг. Офіційна статистика свідчить, що рівень проникнення фіксованого інтернету у нас - близько 30-35%", - сказав він.

Для покриття всієї території України швидкісним мобільним зв'язком 3G та 4G необхідно вирішити проблему діапазонів 700-800 МГц, де поки працюють мовники аналогового телебачення, хоча давно вже повинні були їх звільнити. І саме тут є ґрунт для дій уже нового президента, який міг би взяти ініціативу до своїх рук і підписати указ про вивільнення зазначених діапазонів та проведення конкурсів на частоти, на яких оператори могли б розгорнути мережі 3G, 4G (і якщо в перспективі знадобиться, то й 5G) по всій країні.

Про це у своїй статті для DT.UA "5G - перед стартом" пише Герман Богапов. Він нагадує, що регулятор, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), перебуває поки що в підпорядкуванні президента.