У грудні в атмосфері згорів гігантський метеор – NASA

18 березня 15:04

Вибух був другим по силі за останні 30 років.

 

NASA заявило про те, що в грудні минулого року в атмосфері Землі згорів гігантський метеор. Як повідомляє ВВС, вибух, який послідував за подією, став другим по силі з тих, які фіксувалися за останні 30 років, і найбільшим з часу падіння Челябінського метеорита.

До цього часу вибух залишався непоміченим, оскільки він стався над Беринговим морем. Потужність вибуху в 10 разів перевищила вибух атомної бомби над Хіросімою. За словами представників NASA, подібні метеори згорають в атмосфері Землі два-три рази на сто років.

Метеор пролетів в атмосфері 18 грудня на швидкості 32 кілометра на секунду, його діаметр склав кілька метрів. Вибух стався на висоті 25,6 кілометра над Землею, його потужність склала 173 кілотонни.

У середині лютого 2013 року жителі багатьох регіонів Уралу спостерігали болід - вогненна куля з хвостом, чий політ завершився яскравим спалахом і вибухом. Маса космічного тіла до вибуху, за оцінками вчених, становила близько 10 тисяч тонн, розмір - близько 17 метрів. За результатами аналізу фрагментів було встановлено, що челябінський метеорит відноситься до класу звичайних хондритів.

На думку дослідників, вік метеорита приблизно дорівнює віку Сонячної системи.