У далекої галактики виявили найбільший газовий "хвіст"

22 грудня 13:05

"Хвіст" простягається на відстань 250 тисяч світлових років.

 

Дослідники NASA виявили найбільший газовий хвіст у галактики
Дослідники NASA виявили найбільший газовий хвіст у галактики

Астрономи за допомогою рентгенівської обсерваторії "Чандра" виявили біля галактики Zwicky 8338 величезну смугу газу. Ця смуга, або рентгенівський "хвіст", швидше за все, представляє собою газ, який виривається з галактики під час її руху крізь велику хмару гарячого міжгалактичного газу. Як повідомляється на сайті NASA, довжина "хвоста" складає 250 тисяч світлових років, що робить його найбільшим з усіх, виявлених на даний момент.

"Хвіст" був виявлений у галактики Zwicky 8338, яка розташовується на відстані 700 мільйонів світлових років від Землі. Довжина "хвоста" більш ніж в два рази перевищує діаметр Чумацького Шляху. Температура газу, який входить до складу хвоста, становить близько 10 мільйонів градусів.

Читайте також: Астрономи виявили гніздо молодих галактик у павутині з темної матерії

Стрічка гарячого газу, за словами вчених, знаходиться біля галактики CGCG254-021, яка має найбільшу масу серед усіх галактик Zwicky 8338. Саме тут у свій час спостерігався найбільший темп формування зірок.

У "хвоста" є яскраве місце, назване дослідниками його "головою". На думку дослідників, газ у "голові" може бути набагато більш холодним і містити більше важких газів, ніж в інших частинах "хвоста".

Раніше повідомлялося про те, що астрономи виявили найменшу галактику раннього Всесвіту. Галактика існувала вже через 400 мільйонів років після Великого Вибуху, тобто 13,8 мільярдів років тому.