Тисячі вчених зробили людству "друге попередження"

14 листопада 13:49

Перше "Попередження людству" було опубліковано у 1992 році.

 

Понад 15 тисяч учених з 184 країн світу підписали документ, який описує сучасні загрози людству. Друге "Попередження людству" було опубліковано в журналі BioScience, повідомляє The Washingto Npost.

Наголошується, що перше "попередження" було опубліковано у 1992 році, його підписали 1700 вчених. Тоді дослідники попереджали про те, що людство поставило екосистему Землі на грань знищення. Вчені пророкували знищення життя на Землі через руйнування озонового шару, забруднення води і повітря, вирубування лісів, виснаження грунту та інших наслідків втручання людини в навколишнє середовище.

Тепер же дослідники підписали новий лист, в якому заявили, що "людство не змогло досягти достатнього прогресу у вирішенні цих проблем, і більшість з них стають набагато більш серйозними".

На думку вчених, головною проблемою на сьогодні є глобальне потепління. З 1992 року середня глобальна температура зросла більш, ніж на 0,5 градуса Цельсія, а число щорічних викидів вуглекислого газу підвищилася на 62%.

Крім того, зменшилася кількість лісів, зменшилась кількість риби у водоймах. В океанах зросла кількість мертвих зон – областей з пониженим вмістом кисню. Число людей за цей час зросло на два мільярди, при цьому чисельність багатьох видів ссавців, рептилій, риб зменшилась на 30%.

"Скоро буде занадто пізно, щоб відхилитися від траєкторії падіння", - йдеться в листі.

Раніше вчені встановили, що в найближчі п'ять років температура на Землі буде зростати. При цьому, на думку вчених, 2016 рік може стати найспекотнішим роком за всю історію метеоспостережень. У 2017 році температурний рекорд побитий не буде через впливу Ла-Нінья – зворотного Ель-Ніньо процесу, що призведе до охолодження деяких куточків планети.