Телескоп TESS знайшов першу планету розміром із Землю в зоні населеності

07 сiчня 14:20

Майбутні місії можуть визначити, чи є на планеті атмосфера.

 

Космічний телескоп TESS виявив свою першу планету розміром з Землю у придатній для життя зоні – TOI 700 d. Вона обертається навколо зірки, і на ній потенційно може бути життя. Нова планета обертається з періодом 37 днів навколо червоного карлика TOI 700, зазначають у NASA.

Впродовж 11 місяців спостережень на зірці не виявили спалахів, а це підвищує шанси планети бути придатною для життя. У системі TOI 700 також є ще дві планети, найближча до зірки – кам'яна з періодом обертання 10 днів. Середня планета, яка може бути газовою, обертається за 16 днів.

Майбутні місії можуть бути в змозі визначити, чи є на цих трьох планетах атмосфери, і якщо так, то навіть визначити їх склад.

"TESS був розроблений та запущений спеціально для пошуку планет розміром із Землю, які обертаються навколо зірок поблизу", - зазначив Пол Герц, директор відділу астрофізики у штаб-квартирі NASA у Вашингтоні.

TESS протягом своєї дворічної місії повинен допомогти вченим знайти нові планети, придатні до життя. Передбачається, що телескоп, оснащений чотирма ширококутними камерами, вивчить більше 200 тисяч зірок на відстані до 300 світлових років. Супутник шукатиме на яскравому тлі зірок крихітні плями, які можуть виявитися планетами. Всього вчені розраховують виявити кілька тисяч планет, якими в подальшому будуть більш поглиблено займатися інші телескопи.