Телескоп TESS виявив свою першу землеподібну планету

16 квiтня 16:53

Планета знаходиться на відстані 53 світлових років від Землі.

 

Телескоп TESS, призначений для пошуку екзопланет, виявив в системі, розташованій на відстані 53 світлових років від Землі, планету, яку можна порівняти за розміром з нашою планетою. Крім того, йому вдалося знайти теплий субнептун, який допоможе зрозуміти еволюцію та склад атмосфер більш холодних планет такого розміру.

"Дуже хвилююче, що TESS, запущений всього близько року тому, вже змінює правила гри в пошуку планет. Космічний апарат оглядає небо, а ми співпрацюємо зі спільнотою TESS для виявлення потенційно цікавих цілей і додаткових спостережень за допомогою наземних телескопів та інструментів", - заявив один з авторів дослідження Джоанна Теске.

Одну з головних ролей у відкритті зіграв інструмент Planet Finder Spectrograph (PFS), встановлений на телескопі Магеллан II в Чилі. Він допоміг підтвердити, що об'єкт, який був відкритий TESS, дійсно є планетою, а також допоміг виміряти масу субнептуна.

Планета, що одержала назву HD 21749b, здійснює оберт навколо зірки за 36 днів, на даний момент, це найдовший період з усіх планет, які були відкриті TESS. Маса світила, навколо якого вона обертається, складає приблизно 80% від маси Сонця. Планета приблизно в 23 рази важча за Землю, а її радіус в 2,7 рази більший за земний. Щільність планети вказує на те, що у неї є щільна атмосфера, але сама вона некамениста - це може допомогти астрономам зрозуміти склад і еволюцію атмосфер більш холодних субнептунових планет.

Крім того, в систему входить також планета HD 21749c, розміри якої можна зіставити з земними, вона здійснює оберт навколо зірки за вісім днів.

TESS протягом своєї дворічної місії повинен допомогти вченим знайти нові планети, придатні до життя. Передбачається, що телескоп, оснащений чотирма ширококутними камерами, вивчить більше 200 тисяч зірок на відстані до 300 світлових років. Супутник буде шукати на яскравому тлі зірок крихітні плями, які можуть виявитися планетами. Всього вчені розраховують виявити кілька тисяч планет, якими в подальшому будуть більш поглиблено займатися інші телескопи.