Телескоп "Чандра" отримав новий знімок наднової Тихо Браге

22 жовтня 17:32

Вибух наднової був помічений у 1572 році.

 

Астрономи за допомогою телескопа "Чандра" отримали знімок наднової SN 1572, яку також називають надновою Тихо Браге. Знімок був опублікований на сайті обсерваторії.

В 1572 році датський вчений Тихо Браге був одним з тих, хто помітив новий яскравий об'єкт в сузір'ї Кассіопеї. Астроном з'ясував, що ця нова зірка з'явилася "набагато далі за Місяць", а отже, Всесвіт за межами нашої Сонячної системи може змінюватися.

На даний момент вчені знають, що наднова Тихо Браге зовсім не була новою зіркою, а швидше "смертю" зірки – вибухом наднової. Конкретно ця зірка вибухнула надновою типу Іа. Це відбувається тоді, коли білий карлик зливається зі своєю зіркою-компаньйоном. У результаті відбувається вибух, який викидає в навколишнє середовище речовину зірки.

Залишки, які були утворені в результаті вибуху, яскраво світяться в рентгенівському світлі через те, що їх нагрівають ударні хвилі, згенеровані вибухом.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше астрономи змогли розкрити таємницю наднової Тихо Браге. Моделювання, проведене вченими, показало, чому її краї схожі на зім'ятий папір.