Технологія 5G може виявитися не такою, як її уявляють - The Economist

13 лютого 16:37

Щоб дійсно отримати все, чого людство чекає від п'ятого покоління зв'язку, вірогідно, доведеться зачекати на наступну технологію.

 

"Швидше, вище, сильніше!" - каже олімпійське гасло. Тож перша демонстрація нового покоління бездротових технологій під час зимової Олімпіади здавалася цілком доречною. Коли розробка остаточно завершиться, 5G повинен запропонувати користувачам щонайменше 20 Гігабітну швидкість інтернету, випереджаючи 4G вдвічі. І при цьому мати час відповіді нижче однієї мілісекунди.

Таким чином, нова мережа зможе передавати відео високої роздільної здатності за дві секунди, а відповідати на запити зі швидкістю кліпання ока. Але 5G - це не лише швидше бездротове з'яднання.

Про це пише The Economist, додаючи, що технологія повинна відкрити дорогу для цілої плеяди нових послуг. Одна з них може пропонувати щось з віртуальною чи доданою реальністю. На Олімпіаді в Південній Кореї, приміром, за багатьма учасниками стежили панорамні камери. І запеклі фани можуть одягти спеціальні окуляри і вирушити таким чином прямо на поле змагань. Але 5G також повинен стати зв'язуючою матерією для інтернету речей, об'єднуючи все від смартфонів до бездротових сенсорів, від виробничих роботів до безпілотних автомобілів. Це буде можливо завдяки технології, яка називається "розшарування мереж", яка дозволить операторам швидко створювати мережі на вимогу, надаючи кожному з приладів саме такий зв'язок, який їм потрібен.

Попри свою універсальність, поки не відомо, як швидко відбудеться запуск 5G. Найбільшим гальмом для цього буде економіка. Коли компанія GSMA минулого року запитала в директорів 750 телеком-компаній про найбільшу перешкоду для запровадження 5G, більше ніж половина з них послалася на відсутність реального обґрунтування. Люди може й хочуть вищу пропускну здатність мережі, але вони не хочуть платити за це. І такий стан речей навіть приманка з віртуальною реальністю навряд чи змінить.

Побудова самої інфраструктури для 5G теж не буде дешевою. Тому що для роботи на вищих частотах буде потрібно більше антен, базових станцій і оптоволоконних кабелів для з'єднання.

Аналітики чекають, що оператори зв'язку виведуть 5G на ринок більш поступово, ніж попередні покоління технології бездротового зв'язку, і лише в тих місцях, де це буде вигідно. Деякі спочатку використають технологію для забезпечення надшвидкого "фіксованого" бездротового зв'язку. Це буде зробити простіше. Інші ж спробують збудувати покриття в густо населених містах. Іншими словами, 5G може повторити досвід 3G, який був запущений на початку 2000-х років. Технологія розчаровувала до тих пір, поки не знайшла ідеальне застосування з появою смартфонів, але це сталося майже через десятиліття. І лише з 4G бездротовий мобільний інтернет виконав обіцянки, які давалися ще при запуску 3G. Приміром, транслювати відео з мінімальними затримками вдалося лише з появою наступного поколіття. Тож не виключено, що для отримання справжнього 5G, людям доведеться почекати на його наступника.

Раніше повідомлялося про те, що вчені з Університету Суррея у Великобританії змогли досягти швидкості бездротової передачі даних у 1 Тбіт/с. Швидкість 1 Тбіт/с у 65 тисяч разів вища, ніж середня швидкість завантаження даних в мобільних мережах четвертого покоління, що існують на сьогоднішній день. Теоретично, така швидкість дозволить завантажувати на мобільний пристрій 100 повнометражних художніх фільмів за три секунди.