Танення льодів в Арктиці оголило стародавні поля

29 сiчня 12:44

Відступаючі льодовики оголили ландшафт, який був скутий кригою протягом 40 тисяч років.

 

Вчені з Колорадського університету в Боулдері заявили про те, що танення льодів в Арктиці відкрило великі ділянки землі з мертвими рослинами, які були скуті льодом протягом останніх 40 тисяч років. Як повідомляє Phys.org, на думку дослідників, регіон переживає найтепліший період за останні 115 тисяч років.

У ході дослідження вчені визначили вік рослин, які були знайдені на Баффіновій Землі - острові, розташованому на півночі Канади, на захід від Гренландії. Для цього регіону характерна наявність фіордів, розділених низинами і височинами, а тонкий шар льоду створює природний "холодильник", що зберіг тканини рослин.

У серпні дослідники зібрали 48 зразків рослин з 30 різних ділянок на Баффіновій Землі. Крім того, вони зібрали зразки кварцу для того, щоб визначити вік відкладень льоду. У результаті вчені визначили, що рослини перебували під кригою протягом 40 тисяч років.

Більш того, дослідники прийшли до висновку про те, що регіон переживає найтепліше століття за останні 115 тисяч років і в наступні кілька століть може повністю позбутися від льоду.

У цьому році дослідники зафіксували рекордно теплу зиму в Арктиці. Наголошується, що в середньому температура жовтня-березня в регіоні становить -20 градусів Цельсія. У цьому ж році 20 лютого температура не опускалася нижче 0. Більше того, 24 лютого на півночі Гренландії температура досягла 6 градусів Цельсія. Як підкреслюють дослідники, у лютому температура в Арктиці була вищою, ніж в Європі.