Стівен Хокінг визнав наявність "м'якого волосся" у чорних дір

19 сiчня 06:19

Навколо чорних дір може існувати певний "екран", де записана частина інформації щодо поглинених частинках.

 

Британський астрофізик Стівен Хокінг визнав, що чорні діри не безповоротно поглинають інформацію – частина її просочується назовні у вигляді так званого "м'якого волосся" - фотонів з майже нульовою енергією, йдеться в статті, розміщеній в електронній бібліотеці Корнеллського університету.

Раніше науковці вважали, що матерія, яка поглинається чорною дірою, не здатна покинути її межі. Одну зі сторін цього феномена вчені з 1960-х років описують короткою, але ємною фразою – "чорна діра не має волосся", яка означає, що всі чорні діри з однаковою масою, зарядом і швидкістю обертання будуть виглядати і описуватися абсолютно однаково.

Проте в 1975 годуСтивен Хокінг довів, що чорні діри будуть поступово "випаровуватися" завдяки квантовим ефектам у їхньому горизонту подій, випромінюючи енергію у вигляді випромінювання Хокінга.

Це стало великою проблемою для теоретиків, оскільки випаровування чорних дір і народження цього випромінювання означає те, що майже вся інформація щодо квантового стану частинок, що "з'їдаються" чорною дірою, за винятком їхньої маси, заряду і швидкості обертання, буде безповоротно губитися, що не може відбуватися за законами квантової фізики.

Хокінг і його колеги тепер вважають, що насправді це не зовсім так. Вчені стверджують, що частина інформації буде вириватися назовні у вигляді фотонів майже з нульовою енергією, які залишаються на місці чорної діри, що випаровується .

Такі частинки світла, які автори статті називають "м'якими фотонами", присутні у величезній кількості у Всесвіті, але їх помітити за допомогою сучасних приладів фактично не представляється можливим через їхню надмалу енергію.

Додавши подібні частинки в рівняння, що описують поведінку чорних дір, Він і його колеги виявили, що дані фотони будуть виступати переносниками інформації, на яких буде записана інформація про деякі властивості частинок, поглинених чорною дірою. Витягти інформацію з них, навіть якщо вченим вдасться знайти спосіб взаємодії з цими фотонами, буде вкрай складно автори статті порівнюють це з завданням з'ясування того, що згоріло у вогні, дивлячись на дим і полум'я.

Наслідком існування цих фотонів буде те, що замість чіткої лінії горизонту подій у чорної діри буде своєрідний набір з "волосся" з "м'яких фотонів", на яких, як на голограмі, буде записана частина інформації щодо поглинених частинках. Цей своєрідний "екран" буде оновлювати свій вміст кожен раз, коли чорна діра буде випускати чергову порцію випромінювання Хокінга, що ще більше ускладнить його вивчення. Тим не менш, Стівен Хокінг і його колеги вважають, що така ідея дозволяє вирішити інформаційний парадокс, не вдаючись до фантастичних і малоймовірних допущеннях і відхилень від сучасних фізичних теорій.

Раніше Стівен Хокінг назвав чорні діри воротами в інші всесвіти. За його словами, інформація, яка потрапила у чорну діру, може бути переведена в свого роду "голограму" або вийти в альтернативний всесвіт. Однак він додав, що якщо увійти в чорну діру, то дороги назад вже не буде.