SpaceX запускає нову ракету Falcon 9 для пілотованих польотів: онлайн-трансляція

11 травня 00:43

До кінця року компанія Ілона Маска планує відправити астронавтів на орбіту.

 

Компанія Ілона Маска SpaceX планує здійснити перший запуск нової модифікації ракети-носія Falcon 9 Block 5. Саме цю ракету і корабель Dragon 2 Маск планує використовувати для пілотованих польотів у космос. Виведення астронавтів на орбіту з наступним поверненням на Землю заплановано на кінець цього року.

Запуск ракети запланований на 00:47 п'ятниці, 11 травня, за київським часом. Якщо протягом 35 хвилин ракета не злетить, пускове вікно закриється, і запуск буде перенесено.

Ракета знаходиться на стартовому майданчику LC-39A Космічного центру Кеннеді на мисі Канаверал у штаті Флорида, США. Згідно з планом запуску, перша ступінь ракети повинна приземлитися на плавучу платформу в Атлантичному океані.

Модифікація Falcon 9 є ракетою багаторазового використання. Її маршові ступені можна використовувати до 10 разів без серйозного технічного обслуговування, і до 100 разів після обслуговування і дозаправки. Двигун ступені кріпиться на болтах, а не приварюється до конструкції.

Ракета виведе на орбіту супутник Bangabandhu-1 за замовленням уряду Бангладеш. Пробний запуск Dragon 2 (Crew Dragon) заплановано на серпень цього року.

Нагадаємо, 3 квітня компанія SpaceX запустила ракету-носій Falcon 9 з вантажним космічним кораблем Dragon. Місія повинна була доправити 2,6 тонн вантажу, зокрема, продовольство і предмети першої необхідності, а також устаткування на міжнародну космічну станцію (МКС).

На початку лютого стало відомо, що ВПС США знищили частину ракети Falcon 9, яка впала в Атлантичний океан після запуску на орбіту супутника зв'язку SES-16/GovSat-1. SpaceX не збиралася зберігати перший ступінь після запуску, згідно з розрахунками, ракета повинна була зруйнуватися, але вціліла.

У ЗМІ з'явилася інформація, що ракета-носій Falcon 9 не змогла доставити секретний урядовий супутник Zuma на орбіту. За попередніми даними співрозмовників журналістів, через несправність супутник не зміг відокремитися від другого ступеня ракети-носія та впав разом із ним в океан.