Сліди на диску Чумацького Шляху утворилися в результаті недавнього удару невеликої галактики

11 сiчня 16:37

Невелика галактика пролетіла крізь центр Чумацького Шляху близько 500 мільйонів років тому.

 

Астрономи виявили, що майже на пласкому диску Чумацького Шляху можна розрізнити неоднорідності, які нагадують сплески, залишені на воді. Відкриття було зроблено близько десяти років тому і з тих пір астрономи намагаються знайти пояснення цьому феномену. Нова робота американських вчених, яка була представлена на з'їзді Американського астрономічного товариства, показує, що подібний вплив могла справити невелика галактика, яка пролетіла через Чумацький Шлях як куля.

На думку дослідників, галактика пройшла крізь Чумацький Шлях близько 500 мільйонів років тому, і зараз знаходиться на відстані 300 тисяч світлових років від нашої галактики, продовжуючи віддалятися зі швидкістю близько 200 кілометрів на секунду.

Автори роботи провели пошук кандидатів, які підходять під описані ними вимоги. Зробити це було досить важко, оскільки такі галактики містять менше 1% від кількості зірок, яка є у великих галактиках, що нагадують Чумацький Шлях. У таких галактиках особливо домінує темна матерія, а їхня яскравість дуже невелика.

За допомогою інфрачервоних телескопів Gemini, Magellan і WiFeS дослідники виявили три зірки, які можуть виявитися частиною галактики, що повністю відповідає необхідним відстані і швидкості руху. За словами авторів дослідження, відкриття необхідно підтвердити за допомогою подальших спостережень. Вони сподіваються, що незабаром зможуть виявити і інші карликові галактики, які стикалися з нашою й іншими гігантськими галактиками.

Раніше повідомлялося про те, що Чумацький Шлях "вкрав" невеликий кулястий зоряний кластер у сусідньої галактики. Кластер Кратер є найдальшим у Чумацькому Шляху. Кулясті кластери, як правило, розташовуються ближче до центру галактики, але Кратер знаходиться у 470 тисяч світлових років, приблизно у 17 разів далі від центру Чумацького Шляху, ніж Земля. Крім того, вік виявленого кластера складає всього 7,5 мільярдів років, тобто він набагато молодший, ніж кластери, що оточують його. На думку вчених, це свідчить про те, що кластер був народжений іншою галактикою.