Штучний китайський острів завдав акваторії збиток в сотні разів більший за власну площу

29 березня 17:55

Площа шкоди виявилася в 200 разів більша за площу самого острова.

 

Вчені з університету Джорджтауна заявили про те, що збитки акваторії навколо штучного китайського острова на кораловому рифі Місчіф в Південно-Китайському морі більш ніж в 200 разів перевищує площу самого острова, повідомляє N+1.

Відзначається, що площа острова становить 5,58 квадратних кілометрів, а збиток нанесений акваторії площею 1200 квадратних кілометрів. Китай вже намив острів і побудував на ньому злітно-посадкову смугу і будівлі. Разом з тим, дати закінчення та початку намиву невідомі, дослідники використовували супутникові дані. Судячи з цих зображень, у 2014 році у рифа ще не було надводної частини, у 2015 після початку намиву вона з'явилася, а будови на новому острові виникли у 2016 році.

Дослідники також оцінили шлейф піднятих з дна осадів і стан води навколо острова по спектральних характеристиках. Зокрема, вони з'ясували, що максимальна площа шлейфа в червні 2015 року склала 262 квадратних кілометри. Загальна площа моря, порушена операцією зі створення острова, склала, за їхніми оцінками, приблизно 1200 квадратних кілометрів, хоча в межах цієї площі вплив був нерівномірним.

Спочатку роботи з намиву острова могли викликати зростання фітопланктону, але після його закінчення стан екосистем значно погіршився. Такий стан справ спостерігався в радіусі двох кілометрів від кордонів рифа у 2016-2018 роках.

За словами дослідників, геополітичне значення екологічного збитку від створення нових островів може бути великим, оскільки на біоресурси Південно-Китайського моря претендують Китай, Тайвань, В'єтнам, Малайзія, Індонезія, Бруней і Філіппіни. Руйнування коралових рифів при намиванні островів може призводити до загибелі не тільки локальних екосистем, але і видів риб, що представляють комерційний інтерес.

Раніше вчені дізналися, що після масштабного землетрусу, який стався у 2016 році, острова Південний і Північний в Новій Зеландії стали на 35 сантиметрів ближче. При цьому місто Нельсон, яке розташовується на найвищій частині Південного острова, опустилося на 20 міліметрів.