Штучний інтелект зібрав кубик Рубіка за одну секунду

17 липня 12:01

Стратегія дій ШІ відрізняється від стратегії людини.

 

Вчені з Каліфорнійського університету створили систему штучного інтелекту (ШІ), якій вдалося зібрати кубик Рубіка за одну секунду. Як повідомляє ВВС, метою дослідників було навчити ШІ збирати кубик не більше ніж за 30 ходів.

Вчені відзначають, що в ході тренування системи з неї завантажили 10 мільярдів комбінацій розібраного кубика Рубіка, а система сама вчилася підбирати найбільш вдалі з них. Потім ШІ протестували на одній тисячі різних комбінацій, в 60% випадків він зібрав кубик Рубіка найбільш коротким шляхом.

Як правило, людям, які вміють збирати кубик Рубіка, необхідно 50 ходів. А ось для ШІ середній показник – 28 ходів.

"Збирання кубика Рубіка - це завдання, яке вимагає символічного, математичного та абстрактного мислення. Тому штучний інтелект, який здатний розібратися з цим, поступово наближається до того, щоб навчитися думати, планувати і приймати рішення", - говорять автори дослідження.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше штучний інтелект виявив ліки від малярії в зубній пасті. У ході дослідження вчені підключили штучний інтелект для аналізу того, як збудник, малярійний плазмодій, взаємодіє з триклозаном, антибіотиком із звичайної "лікувальної" зубної пасти. Цей антибіотик, як пояснюють біологи, пригнічує розмноження бактерій, заважаючи роботі одного з їхніх ключових ферментів, який відповідає за складання жирових молекул, необхідних для нормальної роботи клітинних стінок мікробів.