Штучний інтелект створить новий вид роботи для людей - The Economist

03 вересня 04:00

Люди будуть доповнювати роботу машини або контролювати її якість.

 

Коли перші друковані книги з ілюстраціями почали з'являтися у 1470-х роках у німецькому місті Аугсберг, гравірувальники почали виступати проти. Боячись втратити роботу, вони буквально зупиняли друкарські верстати. Насправді ж попит на їхні послуги через появу друкованих книг збільшився, адже комусь потрібно було ілюструвати їх.

Страх через вплив технологій на працевлаштування час від часу спливає на поверхню. Остані занепокоєння викликані появою штучного інтелекту. Але, знову ж таки, технології лише створюють попит на роботу.

Про це пише The Economist, додаючи, що все більше людей надають електронні послуги онлайн через дещо, що називають "людською хмарою". Самі того не розуміючи, багато хто робить це, відповідаючи на запит штучного інтелекту.

Згідно з даними Світового банку, більше 5 мільйонів людей вже пропонують свої послуги віддалено через майданчики, такі як Freelancer.com чи UpWork. Вони виконують широкий спектр завдань: від розробки інтернет-сайтів до складання юридичних документів. За це люди отримують зазвичай кілька доларів на годину. В 2016 році в цілому такі доходи склали близько 6 мильярдів доларів, згідно з дослідженням компанії Staffing Industry Analysts. Також додатковий заробіток можна отримати на Mechanical Turk - сервісі, яким керує Amazon. Близько 500 тисяч людей на цьому сайті розшифровують шматки аудіозаписів, отримуючи кілька центів за кожне завдання.

Багато великих технічних компаній наймають через аутсорс-фірми тисячі людей, які наглядають за їхніми сервісами, контролюючи якість. У Google є армія з 10 тисяч "оцінювачів", які переглядають відео на YouTube чи тестують нові сервіси. У Microsoft є дещо, що називається "Universal Human Relevance System", яка щомісяця виконує мільйони мікрозавдань, таких як перевірка результатів пошукових алгоритмів.

Кількість таких людей на службі техкомпаній буде збільшуватися. Одна з причин - зростання попиту на "модерацію контенту". Новий закон у Німеччині вимагає від соціальних мереж за 24 години видаляти будь-який незаконний контент, такий як розпалювання ворожнечі чи заперечення Голокосту. При цьому, компаніям погрожують великими штрафами. Facebook вже оголосив, що збільшить кількість своїх модераторів у світі три тисячі осіб.

Штучний інтелект знищить деякі форми роботи, яку буде виконувати програмне забезпечення. Але він також створить попит на інші види електронної роботи. Технології можуть обчислювати великі масиви даних і математичних розрахунків, але вони також залежать від очищення даних людьми.

Приміром, автономним автомобілям для розпізнання дорожніх знаків і пішоходів потрібні алгоритми, треновані за допомогою великої кількості відео. І ці відео повинні мати відмітки, зроблені вручну, які б дали зрозуміти машині, де знаки, а де люди. Таку роботу вже роблять тисячі людей. А коли алгоритм запрацює, люди повинні простежити, чи він правильно виконує своє завдання.

Раніше професор економіки Університету Джорджа Мейсона Тайлер Ковен писав на сторінках Bloomberg View, що в роботизованій економіці людям доведеться бути маркетологами. Машина ефективна у виробництві і доставці, але вона не вміє ефективно продавати товари.

Втім, вчені припустили, що до 2020 року через розвиток робототехніки без роботи залишаться 5 мільйонів чоловік. На думку вчених, постраждають, насамперед, і в більшій мірі від технологічної революції адміністративні та офісні працівники ("білі комірці"), втрати робочих місць у цій категорії складуть дві третини.