Штучний інтелект навчили писати фейкові новини

28 серпня 12:23

Нейромережа може створювати спам для соціальних мереж.

 

Розробники компанії OpenAI оновили штучний інтелект (ШІ), який може писати реалістичні історії, вірші і статті, і створили на його основі нейромережу, здатну створювати фейкові новини та спам для соціальних мереж, повідомляє ВВС.

Першу версію ШІ визнали "дуже небезпечною" для публікації у відкритому доступі, тому розробники створили алгоритм, який використовує меншу кількість фраз та зворотів, що отримав назву GPT-2. Його навчили на базі даних з восьми мільйонів сайтів. ШІ здатний адаптуватися під стиль і зміст тексту, який йому дають.

Експерти у сфері ШІ відзначають, що створений алгоритм "працює майже досить добре для того, щоб використовувати його для генерації текстів... майже". Разом з тим, вони побоюються того, яким чином цю нейромережу можуть використовувати.

"Мене лякає GPT-2, тому що він являє той тип технології, який злі люди будуть використовувати для маніпуляції населенням – і я вважають, що він більш небезпечний, ніж будь-пістолет", - заявив автор статті для The Next Web Трістан Грін, який оцінив роботу алгоритму.

Журналісти ВВС також вирішили перевірити роботу ШІ, давши йому декілька речень, які він повинен був продовжити. В результаті вийшов грамотний, але не дуже логічний текст.

"Якби все працювало так, як задумали в OpenAI, система стала б корисним інструментом для легкої генерації фальшивих новин і спаму. На щастя, в нинішній формі вона генерує неузгоджений і смішний текст ", - заявив професор комп'ютерних наук Університету Шеффілда Ноел Шаркі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше штучний інтелект виявив ліки від малярії в зубній пасті. У ході дослідження вчені підключили штучний інтелект для аналізу того, як збудник, малярійний плазмодій, взаємодіє з триклозаном, антибіотиком із звичайної "лікувальної" зубної пасти. Цей антибіотик, як пояснюють біологи, пригнічує розмноження бактерій, заважаючи роботі одного з їхніх ключових ферментів, який відповідає за складання жирових молекул, необхідних для нормальної роботи клітинних стінок мікробів.