Середньовічні "Закохані з Модени" виявилися чоловіками

13 вересня 14:47

Скелети, що тримаються за руки, були знайдені у 2009 році.

 

Вчені під керівництвом Федеріко Лульї з Болонського університету заявили про те, що "Закохані з Модени", що тримаються за руки скелети, які були знайдені у 2009 році, за життя були чоловіками. Як повідомляє N+1, про існування подвійних поховань було відомо і раніше, але зазвичай це були чоловік і жінка.

Подвійне поховання було знайдено у 2009 році на кладовищі в Модені, яке датується IV–VI століттями нашої ери. Через те, що скелети, які були знайдені в похованні, трималися за руки, журналісти назвали їх "Закоханими з Модени", припустивши, що це були чоловік і жінка.

З детальними дослідженнями скелетів виникли складнощі, оскільки вони збереглися в поганому стані. Попередній генетичний аналіз не дав результатів, тому вчені вирішили використовувати нещодавно розроблений метод визначення статі останків за аналізом зубної емалі.

У результаті виявилося, що "Закохані з Модени" були чоловіками. Як з'ясували дослідники після пошуку в науковій літературі, подвійні поховання, в яких скелети трималися за руки, зрідка зустрічалися в неоліті, античності і навіть в середні століття. Це були чоловік і жінка, хоча в деяких випадках не завадив би аналіз зубної емалі для більш переконливих результатів.

Дослідники вважають, що чоловіки могли бути рідними чи двоюрідними братами. Ймовірно, вони загинули у військовій битві і їх поховали в одній могилі. Про те, що цвинтар, на якому знайшли померлих, міг бути військовим, свідчила велика кількість останків травмованих людей, які, мабуть, загинули від ран. Вчені не виключають можливості, що в подвійному поховання була похована гомосексуальна пара, але вважають, що це малоймовірно.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше група археологів під керівництвом Джоді Мегнесс з Університету Північної Кароліни виявила в руїнах синагоги V століття на півночі Ізраїлю стародавні мозаїки. На мозаїках зображені сім відомих біблійних сюжетів.