Серед бджіл є "лівші" та "правші" - вчені

04 листопада 17:11

Подібна схильність впливає на прийняття рішень і навігацію в просторі.

 

Вчені заявили про те, що у бджіл є індивідуальна схильність до лівої або правої сторони, яка впливає на прийняття рішень і навігацію в просторі. Висновки дослідників опубліковані в журналі PLоS One.

Виявилося, що співвідношення "правшів" і "лівшів" серед бджіл приблизно однакове. Більш того, значна частина популяції бджіл - амбідекстри: для них права і ліва сторони кращі в рівній мірі.

У ході дослідження вчені спостерігали за 100 польовими бджолами, на яких нанесли кольорові позначки. Потім бджіл помістили у 120-сантиметровий тунель з приманкою-годівницею в кінці і розвилкою посередині. Щоб подолати розвилку, бджола повинна була вибрати один з двох отворів, правий або лівий. На різних етапах експерименту вчені міняли діаметр отворів.

Коли один отвір був удвічі більшим за інший, 80% бджіл воліло пролітати через більший. Але коли отвори були однаковими, бджоли виявляли індивідуальні особливості; 55% обирало шлях випадковим чином, довільно проходячи то праворуч, то ліворуч. Решта 45% поділилися на "правшів" і "лівшів": вони раз за разом вибирали "свій" бік.

Відібравши бджіл з цих 45%, вчені продовжили експеримент з отворами різного діаметра. Виявилося, що бджолі-"лівші" потрібно більше часу на прийняття рішення, якщо отвір, розташований ліворуч, менший за сусідній, і навпаки. Коли ж отвір з переважаючою сторони більше (а значить, безпечніше і зручніше) за той, що з "закритої" сторони, бджола приймає рішення практично миттєво.

Раніше вчені встановили, що бегемоти є хижими тваринами. До парадоксального на перший погляд висновку вчені прийшли, дослідивши епідемію ящура серед бегемотів, які живуть на території Замбії і Уганди. За даними дослідників, ящур поширювався серед бегемотів незвичайним способом – він вражав не окремих особин, а всю популяцію гіпопотамів відразу, таким чином, від хвороби вмирали одночасно 50 і більше бегемотів. Смертність бегемотів від ящуру в середньому у 5-10 разів вище, ніж серед інших травоїдних.