Самки павуків навчилися годувати потомство "молоком"

30 листопада 17:45

Певний вид павуків-скакунів годує дитинчат "молоком" навіть після того, як ті можуть подбати про себе.

 

Вчені з Китайської академії наук в Юннане заявили про те, що самки деяких видів павуків-скакунів годують дитинчат рідиною, схожою на молоко. При цьому, як повідомляє Naked science, процес вигодовування триває навіть після того, як маленькі павуки можуть самі подбати про себе.

У ході дослідження вчені спостерігали за колоніями Toxeus magnus в природному середовищі. Незважаючи на те, що ці павуки не живуть в колоніях, вони створюють гнізда, в яких можуть міститися кілька молодих павуків.

Дослідники спостерігали за 19 гніздами. У кожному з них самки виводили потомство, і при цьому вчені спостерігали одну і ту ж незвичайну тенденцію, яка спочатку їх спантеличила: мати-павучиха не приносила в гніздо їжу, але її дитинчата росли. На 20 день маленькі павуки досягли розміру в 3,5 міліметра і дослідники помітили, що вони припадають до матерів так само, як і ссавці, які годуються молоком.

Виявилося, що павучихи годують дитинчат рідиною, яка нагадує молоко. Спочатку вона відкладала її всередині гнізда маленькими крапельками, які споживав молодняк, а потім підрослих дитинчат вона годувала тим же молоком із епігастральній борозни - отвору на череві, з якого з'являються яйця. Ця рідина складається з цукру, жиру та білка, вміст якого в ній у чотири рази вищий, ніж у коров'ячому молоці. Вчені припускають, що цією поживною речовиною можуть бути зріджені незапліднені яйця. Подібним чином вигодовують дитинчат жаби, які відкладають такі яйця спеціально для того, щоб їх з'їло потомство.

У цілому, самки годують маленьких павуків протягом 40 днів, навіть незважаючи на те, що ті вже самі можуть подбати про себе.

Раніше вчені заявили про те, що семирукі восьминоги навчилися полювати, використовуючи при цьому органи, що жалять, мертвих медуз. Як зазначають дослідники, така поведінка цілком можлива, оскільки головоногі відрізняються досить високим інтелектом. Крім того, тремоктопуси, несприйнятливі до токсину надзвичайно отруйного португальського кораблика, і тому нерідко використовують їх в якості зброї.