Сахара може в найближчі сто років перетворитися на савану – вчені

06 липня 17:01

Пустеля може "позеленіти" через вплив глобального потепління.

 

Вчені заявили про те, що околиці і посушливі райони Сахари можуть у найближчі сто років "позеленіти" і перетворитися на савану через різке підвищення рівня опадів, пов'язаного з глобальним потеплінням. Висновки дослідників опубліковані в журналі Earth System Dynamics.

За словами дослідників, за останні кілька мільйонів років Сахара кілька разів "зеленіла" і перетворювалася назад на пустелю, змінюючи свій вигляд разом з коливаннями клімату Землі, породженими як флуктуаціями на рівні СО2 в атмосфері, так і різними геологічними процесами.

У ході нового дослідження вчені створили 30 різних кліматичних моделей, зважалиючи на те, як зміниться кругообіг течій в океані і вітрів в атмосфері над Африкою при подальшому підвищенні середньорічних температур.

Приблизно третина цих моделей показує, що Сахара буде отримувати приблизно на 40-300% більше опадів до 2100 року, причому це підвищення відбудеться майже блискавично, буквально за п'ять років або менше, після переходу кліматичної системи через певний температурний поріг. У результаті цього територія Чаду, Нігеру, Мавританії, Малі та багатьох інших пустельних країн Африки буде покрита саванами або тропічними лісами, і буде отримувати стільки ж опадів, як країни тропічної Африки.

Причиною всіх цих змін стане те, що глобальне потепління змінить характер руху мусонів біля берегів Африки і "зрушить" їх у бік Сахеля зокрема і всієї Сахари в цілому. Крім того, зростання температури змусить води Атлантики швидше випаровуватися, що посилить мусони і змусить їх переносити більше вологи у бік континенту. Це, в свою чергу, підвищить різницю в температурах між сушею і океаном і змусить вітру рухатися ще швидше і переносити ще більше води на сушу.

Як відзначають дослідники, схожі сценарії відразу в декількох моделях свідчать про те, що Сахара дійсно може "позеленіти" вже в поточному сторіччі, якщо зростання температур повітря і вод світового океану не припиниться. Ці зміни, хоча вони і будуть сприятливими, торкнуться життя понад 100 мільйонів людей, що живуть в Сахеле і в Сахарі, і, як підкреслюють кліматологи, влада цих країн повинні бути готові до таких різких змін.

Раніше вчені заявили про те, що великим тваринам загрожує вимирання до 2100 року. Вчені внесли в тривожний список чорного носорога, бенгальського тигра і інших представників фауни, яких вже сьогодні практично неможливо зустріти в природі.