Рослини вимирають у сотні разів швидше за звичайне - вчені

26 серпня 17:50

Зникнення видів рослин відбувається в 350 разів швидше, ніж в минулому.

 

Вчені з Австралії і США заявили про те, що на даний момент вимирання рослин відбувається в 350 разів швидше, ніж в середньому в історії. За словами дослідників, особливо уразливими виявилися трав'янисті рослини, повідомляє Naked science.

Провести оцінку швидкості вимирання рослин непросто. Відомості про вимирання в минулому є фрагментарними, а самі рослини поширені по планеті нерівномірно. Наприклад, на Мадагаскарі мешкає 12 тисяч видів рослин, 80% з яких не поширені більше ніде. А на острові Велика Британія - менше двох тисяч видів рослин, а ендеміків з них - менше 5%. Разом з тим, саме оазиси біорізноманіття та стали "гарячими точками" вимирання.

У ході дослідження вчені вивчили інформацію про майже 300 порівняно недавніх вимирань різних рослин. Виявилося, що ключовим фактором у цьому процесі стала діяльність людини: сільське господарство і урбанізація.
Особливо вразливими виявилися трав'янисті рослини. Втрату їхніх видів вчені називають одним з найнебезпечніших викликів, що стоять перед людством.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Раніше вчені заявили про те, що великим тваринам загрожує вимирання до 2100 року. Вчені внесли в тривожний список чорного носорога, бенгальського тигра і інших представників фауни, яких вже сьогодні практично неможливо зустріти в природі.Ранее ученые заявили о том, что крупным животным грозит вымирание к 2100 году. Ученые внесли в тревожный список черного носорога, бенгальского тигра и других представителей фауны, которых уже сегодня практически невозможно встретить в природе.