"Роскосмос" запустив ракету-носій "Протон-М" з обсерваторією "Спектр-РГ"

13 липня 16:10

У разі успіху запуску, обсерваторія стане першим російським апаратом, який працює за межами орбіти Землі.

 

Російської держконцерн "Роскосмос" здійснив запуск ракети-носія "Протон-М", на борту якої знаходиться обсерваторія "Спектр-РГ". Як повідомляє "Медуза", у разі успіху місії, обсерваторія стане першим російським апаратом з часів СРСР, який працює за межами орбіти Землі.

Запуск обсерваторії відкладався двічі. Спочатку був скасований старт запланований на 21 червня, через проблеми з джерелами струму на телескопі, а потім – 12 липня, через зауваження до однієї з систем ракети-носія.

Робота телескопа повинна початися через три місяці, коли він досягне точки Лагранжа L2 в півтора мільйонах кілометрів від Землі. Передбачається, що "Спектр-РГ" буде працювати до 2025 року. Основне завдання телескопа – складання карти Всесвіту, на якій будуть позначені всі основні скупчення галактик.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

В кінці травня "Роскосмос" офіційно заявив про завершення місії космічного телескопа "Спектр-Р" ("Радіоастрон"), який перестав виходити на зв'язок в січні. Він працював на орбіті з 2011 року і перекрив спочатку відведений строк служби – п'ять років.