Росія все-таки передала Україні дані для будівництва заводу ядерного палива у Кіровоградській області

20 вересня 08:15

Технологічні вихідні дані для розробки техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) заводу ядерного палива було передано Україні російською стороною в повному обсязі. Про це заявила голова держконцерну "Ядерне паливо" Тетяна Амосова.

 

Як відомо, 15 вересня Росія вирішила не передавати українцям технології з виробництва тепловиділяючих елементів для АЕС. Труднощі було обумовлено нібито наявністю розбіжностей у законодавствах двох країн. Питання було вирішено за допомогою обрання російського інституту ВАТ «Державний спеціалізований проектний інститут» в якості субпідрядника для розробки техніко-економічного обґрунтування (ТЕО). Спочатку передбачалося, що всі роботи візьме на себе український інститут ДП «УкрНІПІпромтехнологіі», який ТВЕЛ забезпечить інформацією, необхідною для підготовки ТЕО

Окрім того, російська паливна компанія "ТВЕЛ" і український державний концерн "Ядерне паливо" призначили дату запуску заводу ядерного палива в Україні на 15 вересня 2015 року.

"Відлік почався, до пуску залишилося 1455 днів", - заявила Т.Амосова

За її словами, дата обиралася, виходячи з того, що проектування заводу закінчиться в наступному році, а будівництво триватиме протягом наступних трьох років.

Голова "Ядерного палива" уточнила, що в 2015 році нове підприємство приступить до збірки твелів і ТВС, а також цирконієвих комплектуючих і комплектуючих з нержавіючої сталі, а до 2020 року - до виготовлення паливних порошків і таблеток. Вартість заводу, як повідомлялося, оцінюється у $370 млн.

Нагадаємо, що торік український концерн «Ядерне паливо» і ТВЕЛ підписали рамкову угоду про створення СП для реалізації проекту будівництва в Україні заводу з виробництва ядерного палива. Частка України в ньому складе 50% +1 акція, Росії - 50% -1 акція. Аналогічний завод пропонувала побудувати і американська Westinghouse, проте ТВЕЛ було обрано, оскільки, на відміну від конкурента, у своїй тендерній заявці зобов'язався передати Україні всі необхідні технології.

Для будівництва заводу було обрано майданчик у селищі Смоліне Кіровоградської області.