Робот Atlas компанії Boston Dynamics навчився бігати

11 травня 17:08

Біг двоногого робота нагадує людський.

 

Компанія Boston Dynamics на своєму каналі на YouTube опублікувала нове відео зі своїм двоногим роботом Atlas. У новому ролику робот навчився бігати і його біг дуже схожий на людський. Крім того, компанія також продемонструвала самостійне пересування по заданому маршруту чотириногого робота SpotMini.

У новому ролику Atlas бігає, відриваючи обидві ноги від землі. При цьому, рухи всього тулуба робота спрямовані на те, щоб підтримувати рівновагу, і дуже нагадують рухи людини під час бігу.

Допрацювали інженери компанії і чотириногого робота SpotMini, який вперше був представлений у 2017 році. У новому ролику робот вже здатний самостійно патрулювати заданий маршрут. В описі до відео йдеться, що перед початком запису автори вручну провели машину через весь шлях, щоб вона, використовуючи камери, побудувала карту навколишнього простору.

Всього робот обладнаний чотирма камерами: одна спереду, однією ззаду і двома по бокам. За допомогою них він визначає своє місце на віртуальній карті і уникає перешкод.

Раніше вчені навчили робота сумніватися в правильності вказівок людини. Отримавши наказ, робот не відразу його виконує, а спочатку аналізує свої навички і фізичні можливості виконати наказ. Крім цього розглядається становище робота в системі відносин "начальник-підлеглий": робот "думає", чи має він взагалі виконувати цей наказ. Щоб це сталося, людина, що віддає розпорядження повинна володіти відповідними повноваженнями.