Предки людини почали ходити на двох ногах набагато раніше передбачуваного

04 квiтня 12:58

Нові дані розходяться з загальноприйнятим уявленням про еволюцію.

 

Вчені з Університету Нью-Йорка заявили про те, що предки людини почали ходити на двох ногах ще чотири мільйони років тому, тобто значно раніше загальноприйнятого уявлення про еволюцію, повідомляє The Independent.

У ході дослідження вчені проаналізували скелет Ардипітекуса рамідуса, відомого під ім'ям Арді, вік якого оцінюється в 4,4 мільйона років. Виявилося, що цей древній гомінід вже міг ходити на двох ногах, як людина.

"Робота відкидає старі уявлення про еволюцію. Стара картинка, що показує еволюцію від напівсидячого створення до людини, як ми змогли з'ясувати, виявляється невірною. Нове дослідження говорить: ні, перша людина повинна стояти прямо, як і всі інші", - заявив один з авторів дослідження професор Герман Понтцер.

Традиційно вважається, що стародавні предки людей, такі як австралопітек Люсі, який жив 3,1 мільйона років тому, не були пристосовані до ходіння на двох ногах, оскільки все ще продовжували жити переважно на деревах. Згідно теорії антропогенезу, людина прямоходяча або Homo erectus з'явилася в період від 1,4 мільйона років до 500 тисяч років тому.

Разом з тим, нові дані свідчать про те, що здатність ходити на двох ногах розвивалася у предків людини паралельно з іншими навичками, а не заміняла їх.

Раніше вчені встановили, що гени неандертальців викликають депресії, нікотинову залежність і захворювання шкіри у сучасних людей.