Помер творець команд "копіювати" і "вставити" Ларрі Теслер

20 лютого 10:57

Вперше придумані Теслером команди були використані у 1973-76 роках.

 

У США у віці 74 років пішов з життя програміст, фахівець у сфері обчислювальних технологій Ларрі Теслер. Смерть розробника підтвердили в компанії Xerox, в якій він працював у 1970-х роках.

Теслер відомий як творець команд Cut (Ctrl+x), Copy (Ctrl+c) і Paste (Ctrl+v).

Теслер народився в Бронксі в 1945 році, закінчив Стенфорд, а на роботу в Кремнієву долину прийшов у 1960-х роках. Спочатку він спеціалізувався на дизайні інтерфейсу, прагнучи до того, щоб комп'ютери були більш зручними для користувачів.

З 1973 по 1980 рік Теслер працював у Xerox Palo Alto Research Center (PARC). Придумані ним комбінації клавіш вперше були використані в 1973-1976 під час роботи над мовою програмування Smalltalk-76 в цьому центрі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

У 1979 році Теслера попросили провести екскурсію по Xerox для Стіва Джобса і інших представників Apple, яких цікавили комп'ютери, у яких вже були вікна, вкладки, іконки, спливаючі меню та інше. Серед іншого, у презентації йшлося і про команди Сut, Copy and Рaste. Після цього Джобс переманив Теслера на роботу в Apple.

В Apple Теслер пропрацював з 1980 по 1997 роки, дійшовши до посади віце-президента. Там він брав участь у роботі над низкою продуктів, серед яких кишеньковий персональний комп'ютер Newton MessagePad і ПК Lisa, попередник Macintosh. Після відходу з цієї компанії він запустив стартап у сфері освіти, недовго працював на Amazon і Yahoo, а в останні роки був консультантом-фрілансером.