Помер британський британський фізик Стівен Хокінг

14 березня 06:51

Попри хворобу в молодому віці і прогнози лікарів, що він проживе декілька років, помер учений у 76.

 

На 77 році життя помер відомий на весь світ англійський фізик-теоретик Стівен Хокінг, передає BBC з посиланням на представників його сім'ї.

"Ми глибоко засмучені тим, що наш улюблений батько помер сьогодні. Він був великим ученим і екстраординарною людиною, роботи і спадщина якого будуть жити довгі роки", - наводить видання слова дітей Хокінга Люсі, Роберта і Тіма.

Хокінг - один з основоположників квантової космології, вивчав теорію виникнення світу в результаті Великого вибуху, зробив багато відкриттів в теорії чорних дір. У 1998 році він видав науково-популярну книгу "Коротка історія часу", в якій розповідається про появу Всесвіту, природу простору і часу, чорні діри і теорії суперструн.

У 22 роки йому діагностували рідкісне невиліковне захворювання моторних нейронів - бічний аміотрофічний склероз. Хвороба прикувала його до інвалідного візка, він практично не міг говорити, окрім як через синтезатор голосу.

Однак попри прогнози лікарів, що він проживе лише декілька років, та інвалідність Хокінг продовжив займатися науковою діяльністю та досяг світової слави.

Так, у 1979 році він був удостоєний однієї з найпрестижніших академічних посад - Лукасівського професора в Кембриджському університеті.

Народився ж Стівен Хокінг 8 січня 1942 року в Оксфорді. У 1962 році закінчив Оксфордський університет зі ступенем бакалавра з математики і фізики, а через чотири роки, коли йому було 24 роки, отримав ступінь доктора філософії в коледжі Трініті-хол Кембриджського університету.

Нещодавно вчений брав участь у передачі StarTalk, під час якої розповів, що до Великого вибуху "не існувало нічого".

Раніше Стівен Хокінг назвав чорні діри воротами в інші всесвіти. За його словами, інформація, яка потрапила у чорну діру, може бути переведена в свого роду "голограму" або вийти в альтернативний всесвіт. Однак він додав, що якщо увійти в чорну діру, то дороги назад вже не буде.