Площа морського крижаного покриву в Арктиці виявилася однією з найнижчих в історії - NASA

25 березня 06:05

Площа льоду в цьому році склала 14,48 мільйонів квадратних кілометрів.

 

17 березня площа зимового морського льоду в Арктиці досягла свого максимуму і стала другою найнижчою в історії спостережень, повідомляє NASA.

Наголошується, що крижаний покрив в цьому році досяг позначки в 14,48 мільйонів квадратних кілометрів, що на 60 тисяч квадратних кілометрів більше, ніж максимум, який був зареєстрований 7 березня 2017 року. Максимум минулого року був рекордно низьким за останні 40 років.

Як підкреслюють вчені, останні чотири роки зимовий морський максимум показує однаково низькі значення, продовжуючи тенденцію до зниження площі крижаного покриву, яка спостерігається останні десятиліття.

Кожен рік морський лід, що покриває Північний Льодовитий океан і навколишні моря, збільшується протягом осені та зими, досягаючи своєї максимальної площі у період з кінця лютого по початок квітня. Потім лід слабшає і тане протягом весни і літа, поки не досягне свого річного мінімуму у вересні. Арктичний морський лід в останні десятиліття скорочується як у період росту, так і в період танення.

Скорочення Арктичного морського льодового покриву має безліч наслідків від зміни клімату і погодних умов до дії на рослини і тварин, які залежать від льоду, і на корінні громади людей, які залежать від них. Лід, що зникає, також змінює судноплавні маршрути, посилює ерозію узбережжя і впливає на циркуляцію океану.

"Арктичний крижаний покрив продовжує скорочуватися, що пов'язано з потеплінням в Арктиці. Це вулиця з двостороннім рухом: потепління означає, що менше льоду формується і більше – тане, але, оскільки утворюється менше льоду, менше сонячного випромінювання відбивається від його поверхні, що сприяє потеплінню", - заявила старший кліматолог Центру Годдарда Клер Паркінсон.

У цьому році дослідники зафіксували рекордно теплу зиму в Арктиці. Наголошується, що в середньому температура жовтня-березня в регіоні становить -20 градусів Цельсія. У цьому ж році 20 лютого температура не опускалася нижче 0. Більше того, 24 лютого на півночі Гренландії температура досягла 6 градусів Цельсія. Як підкреслюють дослідники, у лютому температура в Арктиці була вищою, ніж в Європі.