Пияцтво може впливати на ДНК і викликати ще більшу тягу до алкоголю – вчені

30 сiчня 13:02

Висновки дослідників можуть пояснити, чому потяг до алкоголю настільки сильний.

 

Вчені з Ратгерського і Єльського університетів заявили про те, що перекушування і пияцтво можуть викликати тривалі генетичні зміни, які призводять до появи ще більшої тяги до алкоголю. Як повідомляє Naked science, на думку дослідників, їхні висновки можуть пояснити, чому потяг до випивки настільки сильний і надалі внесуть внесок у розвиток нових способів лікування алкоголізму.

У ході дослідження вчені зосередили свою увагу на двох генах, які беруть участь у контролі поведінки алкоголіків: PER2, який впливає на біологічний годинник організму, і POMC, який регулює систему реагування на стрес.

Порівнюючи групи помірних, середніх і важких випадків пияцтва, дослідники виявили, що ці два гени змінювалися в двох останніх варіантах, що стало результатом процесу модифікації генів під впливом алкоголю, відомого як метилювання. Пияцтво і алкоголізм також показали зниження експресії генів. Вчені виявили, що ці зміни посилюються зі збільшенням вживання алкоголю.

У ході іншого експерименту учасники переглядали зображення, які були пов'язані зі стресом та алкоголем, і звичайні картинки. Крім того, їм показували контейнер з пивом, яке вони потім пробували. У результаті виявилося, що спричинені алкоголем зміни в генах призводять до появи більшої тяги до випивки.

Раніше вчені заявили про те, що захворювання на рак при палінні може бути викликано тим, що компоненти тютюнового диму змінюють роботу білкової "упаковки" ДНК, що робить гени вразливими до накопичення мутацій.