Писали The Guardian і Forbes — в Івано-Франківську затримали відомого хакера

19 травня 12:51

Злочинець продавав персональні, у тому числі фінансові дані жителів Євросоюзу та Північної Америки.

 

Хакера, який на початку 2019 року виклав оголошення про продаж бази з 773 млн адрес електронної пошти і 21 млн унікальних паролів, затримали працівники СБУ. Про це повідомляє пресслужба відомства.

"У січні 2019 року про нього писали The Guardian, Forbes і Newsweek, йому присвятив сюжет телеканал Italia 1, адже база даних, яку він виставив на продаж, була найбільшим за всю історію масивом викрадених даних", - розповіли у СБУ.

Як відомо, та база відомостей, які хакер виставив на продаж, була лише частиною усього матеріалу, яким йому вдалося заволодіти. Йдеться, зокрема, про персональні, у тому числі фінансові дані жителів Євросоюзу та Північної Америки.

Зазначається, що чоловіка працівники СБУ затримали одразу після того, як їм вдалося встановити, що під псевдонімом Sanix ховається житель Івано-Франківська.

"Кіберспеціалісти зафіксували продаж ним баз даних з логінами і паролями до скриньок електронної пошти, пін-кодами до банківських карток, електронних гаманців криптовалют, рахунків PayPal, відомостями про комп'ютери, зламані для подальшого використання у бот-мережах і для організації DDoS-атак", - додали у спецслужбі.

Читайте також: У США відреагували на спроби китайських хакерів викрасти дані досліджень про коронавірус

Нагадаємо, російськомовний хакер продав експертам з кібербезпеки понад півмільйона зламаних акаунтів Zoom по 1 пенс за штуку.

Експерти з кібербезпеки компанії Cyble купили акаунти Zoom в даркнеті у російськомовного користувача Telegram. Деякі облікові записи належали клієнтам Cyble, тому компанія змогла перевірити їх справжність.

На тлі епідемії коронавіруса і масового переходу компаній і шкіл на дистанційний формат число користувачів Zoom зросла. Так, за даними сервісу, в грудні 2019 року в день Zoom користувалися близько 10 млн осіб, а в березні 2020 - вже 200 млн осіб.