Пік метеоритного дощу Персеїди припаде на ніч на 13 серпня

12 серпня 06:05

Можна буде спостерігати 110 метеоритів на годину.

 

У ніч на 13 серпня жителі Землі зможуть спостерігати пік метеоритного потоку Персеїди – одного з найкрасивіших і інтенсивних звездопадов в році. Як повідомляє "Популярна механіка", ширина метеоритного потоку становить 40 мільйонів кілометрів, Земля проходить крізь нього близько місяця, але пік зорепаду припаде на ніч на 13 серпня.

Частинки метеорного потоку породжує комета Свіфта - Таттла. Рухаючись по сильно витягнутій орбіті, вона робить один оберт навколо Сонця за 133 роки. При зближенні із зіркою її ядро частково випаровується, і гази забирають з собою піщинки і камінчики - з них позаду комети утворюється шлейф. Найбільш щільна частина метеоритного потоку становить 1,3 мільйона кілометрів, наша планета перетинає її приблизно за 12 годин.

У цьому році спостереження за метеоритним потоком особливо сприятливі, оскільки 11 серпня настав молодик, а значить, світло Місяця не буде заважати стежити за зорепадом.

Міжнародна метеорна організація (IMO) прогнозує активність Персеїд на рівні 110 метеорів на годину, причому в ніч максимуму можливі (але не гарантовані) два додаткових сплески активності, імовірно, близько 23:00 і 5:30 за Києвом. Вони пов'язані зі згущеннями метеорних частинок, які були помічені в минулі роки.