Панди почали харчуватися виключно бамбуком не більше п'яти тисяч років тому – вчені

02 лютого 18:00

Предки панд стали вегетаріанцями 2,6 мільйона років тому.

 

Вчені з Інституту зоології Китайської академії наук заявили про те, що предки сучасних великих панд були вегетаріанцями ще 2,6 мільйона років тому, але перейшли на бамбукову дієту набагато пізніше, ніж вважалося. Як повідомляє N+1, згідно з висновками дослідників, це сталося близько п'яти тисяч років тому.

У ході дослідження вчені провели ізотопний аналіз кісток і зубів сучасних тварин і їхніх предків, порівнюючи співвідношення легких та важких ізотопів азоту, вуглецю і кисню. За цим співвідношенням можна зрозуміти, наприклад, чим живилася тварина: так, у хижаків через їхню м'ясну дієту підвищений вміст важкого ізотопу азоту-15.

Дослідники з'ясували, що бамбукова дієта призводить до того, що співвідношення важкого і легкого ізотопів азоту у сучасних панд істотно нижче, ніж в інших травоїдних або хижих ведмедів. Разом з тим, аналіз колагену в кістках 12 панд віком близько п'яти тисяч років показав, що в той час вони не відрізнялися від інших травоїдних тварин, тобто вони не харчувалися виключно бамбуком.

Потім дослідники проаналізували співвідношення ізотопів кисню і вуглецю в зубах панд віком близько 2,6 мільйона років. Вчені відзначають, що, судячи з ізотопів кисню, панди тоді жили і пристосовувалися до куди більш різноманітного клімату, а співвідношення ізотопів вуглецю показує, що тоді тварини вже були вегетаріанцями, а не всеїдними, як їхні предки.

На даний момент учені не можуть сказати, що стало причиною того, що панди переключилися виключно на бамбук, а також те, коли у них змінилося будова зубів, черепа і лап для того, щоб їм було зручніше є це рослина.

Раніше вчені розповіли про призначення чорно-білої забарвлення панд. На думку дослідників, вона допомагає тваринам ховатися в лісі і в снігу, маскуватися і спілкуватися один з одним.