Палеонтологи виявили останки викопного родича панди

30 жовтня 12:41

Ведмеді мешкали на Землі 10 мільйонів років тому.

 

Палеонтологи описали новий вид викопних ведмедів, які, імовірно, були родичами великої панди. Про своє відкриття вчені повідомили у журналі Geobios.

За словами дослідників, Miomaci panonnicum жив близько 10 мільйонів років тому на території сучасної Угорщини.

Вчені виявили верхню та частину нижньої щелепи ведмедя біля містечка Рудабаньє в Угорщині ще у 2013 році. Палеонтологи дослідили скам'янілості і порівняли їх з щелепами і зубами інших видів ведмежих. Вчені відзначили, що для однозначних висновків даних недостатньо, але, імовірно стародавні ссавці відносилися до тої ж підродини Ailuropodinae, що і сучасні великі панди. Мабуть, до раціону давніх ведмедів входила груба рослинна їжа, і за способом життя вони були схожі з великими пандами. Ведмідь був середніх розмірів і палеонтологи назвали його Miomaci panonnicum "маленький міоценовий ведмідь" з Паннонії.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили рештки унікального арктичного динозавра, який отримав назву Ugrunaaluk kuukpikensis, що означає "стародавня тварина річки Колвілл". У довжину даний динозавр досягав близько 7,5 м. У часи Ugrunaaluk kuukpikensis Арктика була вкрита хвойними лісами, а середньорічна температура була +7 градусів за Цельсієм.