Палеонтологи виявили давнього динозавра з головою-молотом

07 травня 16:36

На думку дослідників, динозавр був першим морським травоїдним ящером.

 

Палеонтологи виявили в Китаї рештки незвичайного динозавра з головою-молотом, який жив приблизно 244 мільйони років тому. Вивчивши форму зубів і щелеп ящера, дослідники припустили, що він був травоїдним. Раніше настільки древніх рептилій, які харчувалися рослинами, вчені не знаходили. Результати досліджень вчених були опубліковані в журналі Science Advances.

Динозавр, що отримав назву Atopodentatus unicus, мешкав у морі Тетіс в середньому Тріасі. Його рештки були виявлені дослідниками ще в 2014 році, але скам'янілості не містили збережених щелеп, тому вчені припустили, що рептилія, довжина якої сягала від двох до трьох метрів, харчувалася безхребетними. Рештки двох особин, які були виявлені і описані нещодавно, свідчать про помилковість цієї гіпотези.

Дослідники встановили, що невелика голова рептилії закінчувалася нехарактерними для динозаврів щелепами і формою нагадувала молот. На передньому краї щелепи знаходилися гладкі зуби, які нагадували стамески, а з боків – безліч тонких іглоподіних зубів, які формували своєрідну решітку.

На думку вчених, ці зуби були призначені для поїдання водних водоростей: передніми зубами рептилія зішкрябувала їх з кам'янистого дна, а потім фільтрувала через бічні зуби і ковтала.

Скам'янілі рештки Atopodentatus unicus
Скам'янілі рештки Atopodentatus unicus
N+1

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили рештки гігантського доісторичного чудовиська. Схожа на крокодила тварина тероризувала живих істот на Землі близько 130 мільйонів років тому.