Палеонтологи описали найстарішу нервову систему в світі

01 березня 12:03

Вчені виявили скам'янілості віком 520 мільйонів років.

 

Палеонтологи заявили про виявлення найдавнішої відомої нервової системи у стародавніх скам'янілостях, вік яких становить 520 мільйонів років. Більше того, як повідомляє New Scientist, нервові системи сучасних представників даного виду істот є набагато менш складними, що свідчить про те, що процес еволюції йде не тільки у бік ускладнення.

Виявлені в Південному Китаї останки належали представникам кембрійського періоду, що породили членистоногих, включаючи комах, павуків і ракоподібних. Істота під назвою Chengjiangocaris kunmingensis володіла сегментованим тілом, декількома парами ніг і головою у формі серця. Довжина тіла викопної істоти сягала 10 сантиметрів.

Читайте також: Вчений назвав міфом поділ мозку на "логічну" і "емоційну" півкулі

Нервова система істоти складалася з нервового тяжа, який тягнувся протягом всього його тіла, з опуклими вузлами нейронів, які називаються ганглії, що розташовувалися між кожною парою ніг. Як заявив один з дослідників, "це майже як міні-мозок для кожної пари ніг".

Вчені також виявили десятки дрібних допоміжних нейронів, які розташовувалися протягом всього нервового шнура.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили рештки гігантського доісторичного чудовиська. Схожа на крокодила тварина тероризувала живих істот на Землі близько 130 мільйонів років тому.