Палеонтологи довели існування нового етапу масового вимирання життя на Землі

18 квiтня 03:30

Суперечки, чи було Кептенське вимирання місцевою або глобальною подією, ведуться до цих пір.

 

Група палеонтологів доводить, що історія Землі налічує не п'ять, а шість глобальних періодів вимирання життя на нашій планеті.

Найтрагічнішим в історії прийнято вважати пермське вимирання (260 млн років тому), коли - швидше за все, з вини повільного виверження Сибірських траппов (магматичні породи, що вивержуються базальтом - ред.) - зникло за різними даними, від 70 до 96% всіх живих істот на Землі.

При цьому так зване "кептенське" вимирання, яке передувало "пермському" часто відносять саме до цього періоду і не виділяють окремо.

"Кептеном" (Capitanian) іноді називають епізод Пермського періоду, який відбувався приблизно за 10 млн років до пермсько-тріасового вимирання. Це підтверджується виявленням численних останків загиблих коралів, форамініфер і молюсків. Відомо, що до того ж часу відноситься низка потужних вивержень на території сучасного Китаю і поява Емейшанських траппов. Однак досі палеонтологи не бачили в цьому вимиранні "масовості" і не вважали його глобальним.

Проте американські палеонтологи відкрили, що вимирання зачепило і мешканців холодних морів поблизу сучасної Норвегії. На їх думку, це доводить існування нового, шостого етапу масового вимирання життя на Землі.

Зазначимо, що самим знаменитим етапом вимирання є крейдо-палеогенове вимирання, в результаті чого з біорізноманіття зникли всі динозаври, ймовірно, через падіння астероїда.

Наш період палеонтологи схильні відносити до початку нового, вже сьомого, періоду масового вимирання. Причиною тому може стати техногенна катастрофа в результаті шкідливої діяльності людини.

У травні 2014 року археологи повідомили про знаходження останків найбільшого в історії динозавра.