Озоновий шар Землі може повністю відновитися до 2060 року

05 листопада 14:59

З 2000 року озоновий шар відновлюється на 1-3% за 10 років.

 

Озоновий шар Землі може повністю відновитися до 2060 року, повідомляє N+1 з посиланням на доповідь Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО). Відзначається, що руйнування озонового шару, яке було вперше помічено в 1970-х роках, до 2000 року зупинилося, однією з причин чого стало дотримання Монреальського протоколу, який забороняє виробництво озоноруйнуючих сполук.

Вчені ВМО заявили про те, що з 2000 року озоновий шар відновлюється на 1-3% за десятиріччя. Якщо відновлення буде йти такими темпами і далі, в Північній півкулі і середніх широтах озоновий шар повністю відновиться до рівнів 1980 року до 2030 року, а на всій Землі – до 2060.

Дослідники також оцінили внесок Монреальського протоколу в боротьбу зі змінами клімату. З 1 січня 2019 року набере чинності поправка до протоколу, що обмежує виробництва гідрофторвуглеців, безпечних для озонового шару сполук, які виявилися потужними парниковими газами. За їхніми оцінками, ця поправка при максимальній участі країн (на даний момент їх 58) дозволить уникнути зростання глобальної середньої температури на 0,4 градуса Цельсія.

Раніше українські вчені заявили про те, що антарктична озонова діра збільшує стіну, яка захищає Антарктику від повітря з теплих широт. Її зникнення може призвести до того, що потепління в Антарктиді буде йти ще більш швидкими темпами.