Одна з камер телескопа "Хаббл" вийшла з ладу

10 сiчня 10:48

Телескоп продовжить наукову роботу.

 

Одна з камер телескопа "Хаббл" вийшла з ладу. Як повідомляється на сайті NASA, поломка камери Wide Field Camera 3 відбулася 8 січня о 18:23 за Києвом. Відзначається, що телескоп продовжить наукову роботу, а інженери місії сподіваються найближчим часом встановити причину несправності.

Як повідомляє N+1, Wide Field Camera 3 є камерою четвертого покоління для спостережень в широкому діапазоні довжин хвиль (від ближнього інфрачервоного до ультрафіолетового) і з великим полем зору. Вона була встановлена в якості заміни камери WFPC 2 14 травня 2009 року, під час четвертої місії обслуговування телескопа. Канал видимого та ультрафіолетового діапазону камери дозволяє спостерігати ділянку неба з розмірами 2,7 на 2,7 кутових хвилин (близько 8,5% діаметра диска Місяця, видимого із Землі).

У жовтні минулого року "Хаббл" був переведений в безпечний режим через поломку одного з гіроскопів. Для збереження повної працездатності "Хабблу" необхідно три робочих гіроскопа з шести. Після збою, який стався на початку жовтня, у телескопа залишилося тільки два робочих гіроскопа. Дослідники зробили кілька спроб запустити третій гіроскоп, одна з яких, розпочата 18 жовтня, увінчалася успіхом. 26 жовтня "Хаббл" зміг повернутися до нормального режиму функціонування.

Телескоп "Хаббл" був виведений на орбіту 24 квітня 1990 року екіпажем корабля багаторазового використання "Діскавері" і з тих пір передав на Землю мільйони унікальних знімків, які значно розширили уявлення вчених про будову і походження Всесвіту. За чверть століття апарат провів 1,2 мільйона цільових спостережень за 38 тисячами космічних об'єктів, на підставі яких було підготовлено близько 13 тисяч наукових праць. За словами експертів, "це робить його одним з найбільш ефективних наукових інструментів в історії".