Новий коронавірус з Китаю може заразити сотні людей по всьому світу – вчені

19 сiчня 04:30

Кількість людей, що заразилися вірусом, може бути занижено.

 

Вчені заявили про те, що кількість людей, які заразилися новим коронавірусом з Китаю, сильно занижена. Як повідомляє ВВС, лабораторно підтверджено 45 випадків зараження, але, на думку фахівців з Великої Британії, цей показник наближається до 1700.

На даний момент відомо про два випадки смерті після зараження вірусом. Перший спалах зафіксували у китайському місті Ухань.

"Я набагато більше стурбований, ніж тиждень тому", - прокоментував ситуацію епідеміолог, професор Ніл Фергюсон. Дослідження провели у Центрі глобального аналізу інфекційних захворювань MRC при Імперському коледжі Лондона, який консультує уряд Великої Британії і Всесвітню організацію охорони здоров'я.

У Сінгапурі та Гонконгу вже ввели додаткові заходи контролю для туристів. Про подібні заходи оголосили також у трьох аеропортах США: Сан-Франциско, Лос-Анджелесі та Нью-Йорку.

Головним критерієм оцінки масштабів проблеми стала кількість випадків захворювання, виявлених в інших країнах. Вперше вірус зафіксували в Ухані, але нещодавно його виявили в Таїланді та Японії.

"Це змусило мене хвилюватися, - сказав професор Фергюсон. - Те, що Ухань "експортував" вірус в інші країни, означає, що інфікованих повинно бути набагато більше, ніж повідомляли".

Точні дані зараз отримати не можна, але можна змоделювати спалах на основі інформації про природу вірусу, місцеве населенні і авіарейси. Міжнародний аеропорт Ухань обслуговує 19 мільйонів пасажирів, з яких 3400 щодня подорожують в інші країни. Розрахунки показали, що хворих може бути 1700.

Влада Китаю заявляє про те, що передачі вірусу від людини до людини не було. У поширенні захворювання звинувачують ринок морепродуктів міста Ухань. Разом з тим, на думку вчених, потрібно більш детально розглянути можливість передачі збудника між тими, хто заразився. Розуміння того, як поширюється вірус, може допомогти в оцінці можливих ризиків.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

9 січня померла перша людина, яка заразилася на вірусом. Чоловік, який став першою жертвою вірусу, часто купував морепродукти на місцевому ринку. У нього були діагностовані також пухлина черевної порожнини та хронічне захворювання печінки. Лікування, яке провели медики, не дало ніяких результатів, чоловік помер від зупинки серця.