Нобелівський лауреат розповів про антибіотики наступного покоління

10 липня 22:55

На зміну простим молекулам антибіотиків прийдуть штучно синтезовані сполуки.

 

Антибіотики майбутнього будуть спрямовані на "вимикання" генетичних процесів у клітинах хвороботворних мікроорганізмів, такі препарати дозволять вирішити проблему стійкості мікробів до традиційних ліків, заявив лауреат Нобелівської премії Сідней Олтмен (Sidney Altman).

Учений виступив у середу з пленарною лекцією "Антибіотики: сьогодення та майбутнє" на 38-му конгресі Федерації європейських біохімічних товариств. Олтмен розповів про свої роботи зі створення нових ліків. За словами вченого, на зміну простим молекулам антибіотиків, виділених з природних джерел, прийдуть штучно синтезовані сполуки, "націлені" на "вимикання" роботи генів у мікробів.

Основою нових препаратів будуть так звані морфолінові олігонуклеотиди - короткі ланцюжки штучно синтезованих нуклеїнових кислот, які застосовуються в молекулярній біології для зміни роботи генів, зазначив Олтмен. Створення таких сполук вважається одним з перспективних напрямків у біофармацевтиці. В даному випадку, морфолінові олігонуклеотиди будуть "зливалися" з короткими молекулами пептидів.

За словами Олтмена, така конструкція в клітинах мікроорганізмів зв'язується з молекулами матричної рибонуклеїнової кислоти, які переносять інформацію від ДНК, що призводить до їх руйнування. До антибіотиків такого типу не виробляється стійкість, зазначив Олтмен. Це принципово важливо, оскільки в останні роки у світі спостерігається підвищення смертності від хвороб, викликаних лікарсько-стійкими штамами бактерій.

Нові препарати успішно зарекомендували себе в лабораторних дослідженнях, знищуючи збудників малярії, зазначив учений. Синтез нових антибіотиків хоча і буде коштувати дорожче виробництва традиційних препаратів, але це буде економічно виправданий з точки зору зниження смертності, додав Олтмен. !zn

Читайте також:

У Британії стурбовані поширенням стійких до антибіотиків супербактерій

Антибіотики можуть стати причиною ожиріння

Ізольовані на 4 млн років бактерії виявилися стійкими до антибіотиків

В Африці виявлено новий різновид СНІДу, який не реагує на лікування