New Horizons передав на Землю найбільш детальний знімок Ультіми Туле

23 лютого 12:19

Знімок був отриманий за 6,5 хвилин до максимального зближення з об'єктом.

 

Апарат NASA New Horizons передав на Землю найдетальніший знімок об'єкта Поясу Койпера 2014 MU69 (або Ультіма Туле). Як повідомляється на сайті агентства, знімок був зроблений за 6,5 хвилин до максимального зближення з об'єктом 1 січня.

Як підкреслюють дослідники, висока роздільна здатність знімка дозволяє роздивитися найдрібніші подробиці рельєфу Ультіми Туле, а також вивчити його еволюцію. Зокрема, на зображенні помітні світлі ділянки поверхні і невеликі темні ділянки біля термінатора об'єкта.

Походження ям на поверхні Ультіми Туле залишається загадкою для дослідників. Передбачається, що це можуть бути ударні кратери, западини, які були утворені при сублімації поверхневої речовини, провали або щось інше.

Ультіма Туле – це транснептуновий об'єкт, який здійснює оберт навколо Сонця за 295 років. 1 січня New Horizons пролетів повз об'єкт, мінімальна відстань до нього склала 3500 кілометрів.

New Horizons – автоматична міжпланетна станція NASA, запущена у межах програми "Нові рубежі" (New Frontiers) і призначена для вивчення Плутона і його природного супутника Харона.

Запуск було здійснено 19 січня 2006 року, з прольотом Юпітера (і гравітаційним маневром у його полі тяжіння) у 2007 році і Плутону – у 2015 році. Повна місія станції New Horizons розрахована на 15-17 років.

Станція New Horizons максимально наблизилася до Плутона (12,5 тисяч кілометрів) 14 липня 2015 року о 14:50 за київським часом. Космічний апарат протягом 30 хвилин повинен був провести близько 150 наукових вимірювань. Після прийняття "дзвінка" від міжпланетної станції, вчені переконалися в успішному виконанні нею своєї головної місії.