Недалеко від Сонця "прокинулася" загадкова зірка

15 березня 14:48

Магнетара "зберігав мовчання" протягом 10 років.

 

Астрономи з Манчестерського університету у Великій Британії та Інституту радіоастрономії імені Макса Планка в Німеччині заявили про те, що магнетар XTE J1810-197 порушив десятирічне радіомовчання. Як повідомляє Science Alert, в останній раз радіовипромінювання від зірки було зафіксовано у 2008 році, після чого вона увійшла в період спокою.

Магнетари – це "мертві" зірки, які, з незрозумілих для дослідників причин, мають неймовірно сильне магнітне поле. Воно може бути у квадрильйон разів сильнішим, ніж у Землі. Зазначається, що на даний момент відомо лише 23 магнетара і лише три з них, крім XTE J1810-197, випускають радіохвилі. Вперше радіохвилі цього об'єкта були зафіксовані у 2003 році як наслідок потужного рентгенівського спалаху.

Об'єкт почав випромінювати радіохвилі 8 грудня минулого року. Востаннє радіовипромінювання від магнетара було зафіксовано в кінці 2008 року, після чого об'єкт увійшов в період спокою. При цьому частота обертання об'єкта зросла в 2,6 рази протягом 48 днів. Дослідники також помітили коливання в профілі випромінювання тривалістю 50 мілісекунд, які могли бути викликані тремтінням в корі зірки.

XTE J1810-197 розташовується на відстані 10-13 тисяч світлових років від Землі. Вибухи в таких зірках породжують потоки випромінювання, яке може досягти нашої планети і викликати збої в космічних апаратах. Ще один відомий магнетар, SGR 1900+14, розташовується на відстані 20 тисяч світлових років від Землі і викинув спалах, який у 1998 році спричинив іонізацію у верхніх шарах атмосфери Землі.

Раніше повідомлялося про те, що вчені відкрили екзопланету з орбітою, що суперечить теоретичним моделям. Обертаючись навколо досить невеликої зірки, вона відхилена від площини обертання зірки на 76%. Планета має масу, близьку до маси Юпітера, але розташовується на більш близькій відстані до зірки.