Названі побічні дії препарату від COVID-19

23 травня 00:40

Препарат здатний викликати аритмії і збільшує ризик смерті.

 

Препарат від малярії гідроксихлорохін, який з початку пандемії використовують для лікування COVID-19, створює небезпеку ускладнень серцево-судинних захворювань і збільшує смертність у хворих на коронавірус. Такий висновок зробили вчені, проаналізувавши статистику лікування COVID-19 у різних країнах, повідомляє медичне видання Lancet.

У ході дослідження були проаналізовані дані по 96 тисячам пацієнтів з 671 лікарні по всьому світу. З цієї кількості 14888 хворих лікували препаратом гідроксихлорохін або хлорохін, а 91144 хворих не отримували цих препаратів і були виділені в контрольну групу. В ході дослідження з'ясувалося, що смертність в контрольній групі склала 9,3%, а в групах, в яких застосовували для лікування гідроксихлорохін, померло від 16 до 23,8% хворих. У багатьох померлих у цих групах людей почалися проблеми з серцем, почалася аритмія.

"Таким чином, це багатонаціональне обсерваційне дослідження пацієнтів з COVID-19, що потребують госпіталізації, в реальному світі показало, що використання режиму, що містить гідроксихлорохін або хлорохін було пов'язано з відсутністю доказів користі, а замість цього було пов'язано зі збільшенням ризику шлуночкових аритмій і більшою небезпекою для внутрішньолікарняної смерті з COVID-19", - йдеться у висновках дослідників.

Читайте також: Нові мінські протоколи. Документ

Раніше повідомлялося про те, що президент Трамп протягом декількох тижнів приймав препарат гідроксихлорохін в якості профілактики коронавірусу.

Раніше голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги і медстрахування Михайло Радуцький повідомив, що Україна веде переговори про постачання препаратів з діючою речовиною гідроксихлорохін. За його словами, речовина нібито продемонстрував ефективність при лікуванні COVID-19.