Названо причину аварії індійського місячного зонда

29 листопада 11:27

"Вікрам" розбився через занадто різке гальмування на другому етапі зниження.

 

Індійська організація космічних досліджень (ІSRO) назвала причину аварії місячного посадкового зонда "Вікрам". Апарат не зміг здійснити посадку на Місяць через занадто різке гальмування на другому етапі зниження, повідомляє N+1.

ІSRO дала відповідь на запит депутата нижньої палати парламенту Індії про те, що стало причиною аварії. У ньому йдеться про те, що все проходило штатно до початку другої фази зниження. До цього моменту модуль успішно знизився з 30 до 7,4 кілометрів, а його швидкість зменшилася з 1583 до 146 метрів на секунду.

Разом з тим, пізніше гальмування вийшло за розрахункові рамки, через що "Вікрам" впав на відстані приблизно 500 метрів від місця передбачуваної м'якої посадки. Вчені відзначають, що більшість апаратури спрацювала успішно, а всі вісім наукових інструментів на борту орбітальної станції працюють і передають інформацію на Землю. Також вони відзначають, що запуск і маневри на орбіті пройшли з високою точністю, через що очікуваний час роботи місії збільшується до семи років.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

"Вікрам" повинен був здійснити посадку на Місяць 7 вересня, але на висоті 2,1 кілометра від поверхні супутника Землі зв'язок з ним було втрачено. У разі успіху висадки Індія стала б четвертою країною, після СРСР, США і Китаю, яка здійснила висадку на Місяць. Вона також стала б першою країною, яка досягла південного полюса супутника Землі.