Наземний телескоп отримав найдетальніші в історії знімки поверхні Сонця

30 сiчня 11:41

На зображеннях видно об'єкти діаметром до 30 кілометрів.

 

Наземний сонячний телескоп Національного наукового фонду США зробив найдетальніші в історії знімки сонячної поверхні. Як повідомляється на сайті Фонду знімки допоможуть дослідникам отримати нові дані про Сонце і розібратися в процесах, які впливають на Землю.

Телескоп Daniel K. Yorn Solar Telescope (DKIST) встановлений на Гаваях, він оснащений чотириметровим дзеркалом, найбільшим для подібного роду телескопів. Він призначений для того, щоб допомогти вченим отримати відомості про Сонце, які були недоступні їм раніше.

На отриманих знімках вперше видно об'єкти до 30 кілометрів. У відео, яке опублікував Фонд, можна помітити рух в конвективних клітинках Сонця. По осі кожної з клітинок речовина піднімається зсередини Сонця, а на периферії йде назад під поверхню. Таким чином енергія доставляється з внутрішніх областей зірки під зовнішні (відбувається конвекція).

Незважаючи на те, що телескоп зробив знімки сонячної поверхні, він призначений в першу чергу для того, щоб допомогти побачити особливості сонячної корони. Раніше для того, щоб роздивитися корону, дослідникам доводилося чекати повного сонячного затемнення, DKIST ж це не потрібно.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше вченим за допомогою знімків, отриманих апаратом Proba-2, вдалося отримати перше зображення північного полюса Сонця. Дослідники використовували кілька "наукових трюків", оскільки апарат не може безпосередньо спостерігати за полюсами зірки.